سفارش های تغذیه ای در بیماری های تب دار خصوصا كرونا

سفارش های تغذیه ای در بیماری های تب دار خصوصا كرونا

یكی از علائم  بیماری كرونا تب بوده و تب نشان دهنده وجود  یك نوع عفونت در بدن است. عفونت ها منجر به افزایش متابولیسم بدن، تجمع مواد سمی در بدن، اختلال در تعادل آب بدن، اختلال گوارشی، از بین رفتن پروتئین های نسوج كه حاصل آن دفع اَزُت از بدن است، می شوند. بدین سبب در مراقبت تغذیه ای بیماری های عفونی اولویت با تامین انرژی، پروتئین، ویتامین ها و املاح است.



به گزارش آزمایشگاه رادین به نقل از ایسنا، با بالا رفتن یک درجه سانتی گراد حرارت بدن، ۱۳ درصد متابولیسم بدن افزایش می یابد. بدین سبب مصرف آب و مایعات و غذا در حجم کم و دفعات بیشتر سفارش می شود.

در مرحله حاد بیماری و هنگام تب ممکنست سدیم و پتاسیم به مقدار زیادی و به صورت عرق از بدن دفع شود. بر این اساس مصرف سوپ حاوی نمک برای جبران سدیم ضروری می باشد. رژیم غذایی حاوی میوه مانند موز، آلو، زرد آلو، طالبی، کیوی، پرتقال، سبزی هایی همچون اسفناج، جعفری، لوبیا، سبوس گندم، هویج، کدو حلوایی، گوجه فرنگی و سیب زمینی، شیر و ماست و دوغ برای تامین پتاسیم سفارش می شود.

همچنین باید توجه کرد که در یک فرد بیمار میزان نیاز به پروتئین افزایش می یابد. بدین سبب تامین پروتئین روزانه خصوصاً از منابع حیوانی مانند انواع گوشت ها شامل گوشت قرمز، مرغ، ماهی، طیور، انواع لبنیات پاستوریزه مانند پنیر، شیر، ماست، کشک و دوغ و تخم مرغ سفارش می شود.

در عین حال نوشیدن آب شرب سالم و سایر مایعات مانند شیر و دوغ بعنوان بهترین نوشیدنی ها در زمان بیماری سفارش می شود تا قسمتی از انرژی، پروتئین، بعضی ویتامین ها و مواد معدنی لازم بدن را تامین کند. نوشیدن مایعات به اندازه کافی و فراوان به دفع سموم و حفظ ایمنی مناسب بدن کمک می نماید.
انواع ویتامین های مورد نیاز بدن در زمان بیماری عفونی
- ویتامین A: کمبود این ویتامین منجر به تضعیف سیستم ایمنی بدن می شود. ویتامین A به جذب، هضم و ذخیره آهن در بدن کمک می نماید و کمبود آن منجر به کم خونی ناشی از فقر ویتامین A می شود که باید بوسیله منابع غذایی حاوی آن تامین گردد. منابع غذایی آن به دو شکل منابع غذایی حیوانی و گیاهی است. منابع غذایی حیوانی از قابلیت جذب بهتری نسبت به منابع گیاهی برخوردار می باشند. منابع حیوانی به فرم فعال ویتامین A عموما در جگر، قلوه، زرده تخم مرغ، شیر و لبنیات پرچرب و کره وجود دارد. منابع گیاهی به فرم کارتنوئیدها و خصوصاً بتاکاروتن است. بتاکاروتن هم یک آنتی اکسیدان قوی است که به تقویت سیستم ایمنی بدن و جلوگیری از مبتلاشدن به انواع بیماریهای غیر واگیر کمک می نماید و عموما در میوه های رنگی و سبزیهای زرد و سبز نظیر اسفناج، کاهو، هویج، کدو حلوایی، زرد آلو، طالبی، موز، انگور، خربزه، خرمالو و انواع مرکبات است.

- ویتامین E: علاوه بر داشتن فعالیت آنتی اکسیدانی، به عملکرد سیستم ایمنی بدن نیز کمک می نماید. این ویتامین در روغن بعضی از گیاهان یافت می شود. روغن جوانه گندم، روغن فندق، روغن کانولا، روغن گلرنگ، روغن بادام، روغن هسته انگور و روغن آفتابگردان از اصلی ترین منابع این ویتامین به شمار می آیند. انواع آجیل مانند فندوق، بادام، گردو و مواد غذایی مانند اسفناج، کلم پیچ، سویا و سیب زمینی نیز دارای مقادیری از این ویتامین هستند. به یاد داشته باشید مکمل ویتامین E مصرف نکنید.

- ویتامین D: دریافت مناسب این ویتامین از منابع غذایی مانند ماهی های چرب، لبنیات و زرده تخم مرغ و قرار گرفتن در مقابل نور آفتاب به صورت روزانه، در افزایش سطح ایمنی بدن کمک می نماید.

- ویتامین C: علاوه بر اینکه بعنوان یک آنتی اکسیدان است، مصرف این ویتامین موجب جذب بهتر آهن در بدن می شود. نگهداری طولانی مدت در یخچال، پختن، گرمای هوا، نور و دخانیات موجب از بین رفتن این ویتامین می شوند. منابع این ویتامین عبارتند از انواع فلفل، سبزی های برگ سبز مانند اسفناج و سبزی خوردن، توت فرنگی، گریپ فروت، گوجه فرنگی، انبه، لیمو، انواع کلم، سیب زمینی، هندوانه، مرکبات، کیوی و دیگر میوه ها و سبزی ها. اما شواهدی در خصوص مصرف مکمل آن در درمان بیماری ویروس کرونا وجود ندارد.

- ویتامین های گروه B: در تب نیاز بدن به انرژی افزایش می یابد و برای متابولیسم و سوخت و ساز نیاز به ویتامین های گروه B افزایش می یابد که باید از منابع غذایی همچون مصرف کافی سبزی ها خصوصاً برگ سبز و میوه ها، شیر و لبنیات، گوشت، دل و جگر، زرده تخم مرغ، غلات سبوس دار، حبوبات و مغزها تامین گردد.

- ویتامین B۱۲: کمبود این ویتامین موجب پیشرفت سریع عفونت های ویروسی می شود. سفارش به تامین این ویتامین بوسیله منابع غذایی آن مانند پروتئین های حیوانی همچون گوشت قرمز، ماهی و ماکیان، تخم مرغ و لبنیات است.

- آهن: کمبود آهن موجب لطمه و تضعیف سیستم ایمنی بدن می شود. آهن در منابع گیاهی و منابع حیوانی یافت می شود. منابع حیوانی مانند گوشت قرمز، مرغ و ماهی حاوی آهن "هُم" است و منابع گیاهی مانند انواع سبزی ها، حبوبات، میوه های تازه و خشک شده و غلات کامل آهن "غیر هُم" دارند. در عین حال تخم مرغ هم بااینکه جزو منابع حیوانی آهن است، اما آهن آن غیر هُم است. اگر منابع غذایی آهن به همراه غذاهای حاوی ویتامین c مصرف شوند، جذب آهن افزایش می یابد.

روی (Zn): از علائم کمبود روی اختلالات ایمنی است و غذاهای غنی از روی شامل گوشت قرمز، مرغ، ماهی، غلات کامل، حبوبات و تخم مرغ است.

بنابر اعلام دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، سیر، زنجبیل و سایر مواد غذایی سفارش شده بااینکه به علت ترکیبات خاصی که دارند می توانند در مقابله با عفونت های باکتریایی و ویروسی مفید باشند، اما شواهدی در خصوص مصرف آن در درمان بیماری ویروس کرونا وجود ندارد.




1399/05/16
11:39:34
5.0 / 5
2106
تگهای خبر: باكتری , بهداشت , بیماری , درمان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۴
آزمایشگاه رادین