همزمان با روز جهانی غذا اعلام شد

افزایش ناامنی غذایی تحت تأثیر کرونا و قیمت ها

افزایش ناامنی غذایی تحت تأثیر کرونا و قیمت ها

به گزارش آزمایشگاه رادین مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، کرونا و تورم را باعث بروز ˮ ناامنی غذاییˮ در بعضی استان ها برشمرد و با نام بردن از هشت استان سیستان و بلوچستان، کهگیلویه و بویراحمد، خوزستان، هرمزگان، ایلام، کرمان، خراسان جنوبی و بوشهر درگیر با این مسئله، خواهان توجه و اقدامات سریع دولت شد.


دکتر زهرا عبداللهی در گفتگو با ایسنا، به مناسبت روز جهانی غذا درباره شعار و هدف سال جاری این روز، اظهار داشت: هدف برگزاری این روز توجه دادن کشورها به اهمیت امنیت غذا و اقداماتی است که کشورها موظف می باشند جهت تأمین امنیت غذایی انجام دهند. سال جاری شعار «اقدامات ما، آینده ماست_تولید بهتر، تغذیه بهتر، محیط بهتر و زندگی بهتر» انتخاب شده است. برنامه ها و فعالیتهای فعلی کشورها در حوزه امنیت غذایی سرنوشت نسل های بعد را مشخص می کند. با عنایت به مشکل خشکسالی و تغییرات آب و هوایی، این شعار بر بحث تولید تاکید دارد تا کشورها مطابق با وضعیت اقلیمی خود برای مبحث تولید مواد غذایی برنامه داشته باشند.
وی ادامه داد: شعار سال جاری بر سیستم پایدار کشاورزی و غذایی تاکید دارد، یعنی سیستمی که در چارچوب آن غذای کافی، مقوی و ایمن با قیمت مناسب به دست مصرف کننده برسد و هیچ کسی گرسنه نماند و یا گرفتار انواع سوء تغذیه نشود.
در کرونا ۱۵۰ میلیون نفر به گرسنگان جهان اضافه شد وی درباره تاثیرات پاندمی کرونا بر مبحث تغذیه، اظهار نمود: گزارشات فائو اعلام می کند که با بروز پاندمی کووید۱۹ حدود ۱۵۰ میلیون نفر به تعداد گرسنگان در جهان اضافه شده است؛ چونکه کرونا سبب بیکاری و کاهش درآمد عده ای از مردم شده است و از سویی به علت محدودیت های صادرات و واردات قیمت اقلام غذایی افزایش پیدا کرده است و تبعات اقتصادی ناشی از کرونا به مشکلات سوءتغذیه در جهان دامن می زند. بنابراین؛ سازمان بهداشت جهانی و فائو به کشورها درباره ناامنی غذایی اخطار می دهند که تغذیه مردم نسبت به قبل از بروز کرونا بدتر شده است.
کرونا و افزایش ریسک ناامنی غذایی در دهک های پایین درآمدی عبداللهی افزود: همچون جهان، در ایران هم تبعات اقتصادی ناشی از کرونا خطر ناامنی غذایی را در مناطق محروم کشور بخصوص در اقشار کمتر برخوردار و دهک های درآمدی پایین تر افزایش داده است که پیامد آن افزایش سوءتغذیه و کمبود ریزمغذی ها در اقشار صدمه پذیر تغذیه ای خواهد بود. در کنار کاهش درآمدها، تورم و افزایش قیمت مواد غذایی و تحریم های ناجوانمردانه هم دست به دست هم دادند تا احتمال ناامنی غذایی افزایش یابد. از طرفی حالا در دو استان کم برخوردار می بینیم که وضعیت نسبت به پیش از کرونا بدتر شده است و شیوع سوءتغذیه کودکان بعنوان یکی از شاخصهای غذایی بیشتر شده است که هشداری است که اگر بموقع اقدامات مداخله ای نداشته باشیم امکان دارد این مشکلات بیشتر شود.
عوارض سوءتغذیه برای نسل آتی وی درباره تبعات افزایش سوءتغذیه در کشور به ایسنا اظهار داشت: وقتی در منطقه ای سوءتغذیه در مادران آبستن و کودکان زیر ۵ سال وجود داشته باشد یعنی فرد مبتلا، سیستم ایمنی ضعیفی دارد و احتمال افزایش موارد مبتلا شدن به بیماری ها و حتی افزایش مرگ و میر ناشی از بیماری ها در او وجود دارد. همینطور امکان دارد اختلال در رشد و تکامل جنین را شاهد باشیم که می تواند بر بهره هوشی و کوتاه قدی کودکان اثرگذار باشد که نشان داده است نسل آینده می تواند به علت سوء تغذیه به لحاظ توانمندی جسمی و ذهنی گرفتار مشکل شوند که تبعاتی چون اختلال در یادگیری و افت تحصیلی، هدر رفت سرمایه گذاری های آموزشی، افزایش مرگ و میر ناشی از بیماری ها و... را به دنبال داشته باشد.
تبعات حذف منابع پروتئینی از سفره مردم مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، افزود: کمبود ریزمغذی ها هم نوعی سوء تغذیه است. وقتی مردم نتوانند منابع پروتئینی را مصرف کنند و از سفره هایشان حذف شود از منابع غذایی ریزمغذی ها محروم می شوند. کمبود ریزمغذی ها مثل کمبود آهن، کمبود روی و کمبود کلسیم می تواند منجر به کاهش بهره هوشی کودکان، اختلال در رشد و تکامل مغزی کودک و افزایش مبتلا شدن به بیماری ها به دنبال تضعیف سیستم ایمنی شود. بخصوص در دوره کرونا بسیار مهم می باشد که به دنبال تغذیه مناسب سیستم ایمنی بدن عملکرد مطلوبی داشته باشد که در صورت مبتلا شدن به کرونا بدن در مقابل بیماری مقاومت کند و حتی بعد از تزریق واکسن کرونا پاسخ دهی واکسن هم با عملکرد سیستم ایمنی بدن بسیار مرتبط است؛ ازاین رو مصرف مناسب تخم مرغ، گوشت و مرغ، شیر و لبنیات، حبوبات، سبزی ها و میوه ها و... بسیار مهم می باشد.
او ضمن اشاره به کاهش مصرف لبنیات به دنبال افزایش قیمت آن، اظهار نمود: باید دسترسی اقتصادی مردم به نحوی باشد که بتوانند برنامه غذایی مناسبی برای خود تعیین کنند.
برنامه کمک های تغذیه ای برای مادران آبستن و کودکان زیر ۵ سالِ خانواده های فقیر ورود خیرین به تأمین نیازهای تغذیه ای اقشار فرودست وی ادامه داد: وزارت بهداشت با همکاری کمیته امداد برنامه کمک های تغذیه ای برای مادران آبستن و کودکان زیر ۵ سال در خانواده های فقیر را پیش می برد و این کمک ها به صورت بن کارت هایی جهت تهیه اقلام غذایی به آنها عرضه می شود. همینطور با کمک وزارت رفاه طرح کمک معیشتی را دنبال می نماییم که مبلغی به حساب سرپرست خانوار خانواده هایی با مادران آبستن و کودک زیر ۵ سال گرفتار سوء تغذیه واریز می شود. خیرین هم به این مورد ورود کردند و با همکاری با معاونت بهداشتی هر دانشگاه علوم پزشکی نیاز تغذیه ای برخی خانوار را تأمین می کنند.
لزوم ارتقای سواد تغذیه ای جامعه مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با تکیه بر ضرورت عرضه بسته های آموزشی تغذیه صحیح به خانوار، خاطرنشان کرد: فرهنگ و سواد تغذیه باید ارتقا یابد و خانواده ها بیاموزند از مواد غذایی موجود و در دسترس با عنایت به بودجه خود به خوبی استفاده کنند که این کار هم از راه کارشناسان تغذیه در مراکز جامع خدمات سلامت انجام می شود. همینطور در تمام مناسبت های جهانی مانند روز جهانی شیر، روز جهانی تخم مرغ و... برنامه های آموزشی اجرا می شود.
برنامه مداخله ای برای ۸ استان دارای ناامنی غذایی وی ادامه داد: برای هشت استان دارای ناامنی غذایی برنامه مداخله ای به اسم «باغ» ( بسته امنیت غذایی) اجرا می شود. این بسته با کمک بخش های ذی ربط طراحی شده است و در یک منطقه با محوریت استانداری و فرمانداری یک شهرستان اجرا شده است و مقرر است در اولین نشست شورایعالی امنیت غذایی که بزودی برگزار می گردد برای تعمیم این طرح به کل استان ناامن غذایی اقدام گردد. این بسته مداخله ای سه محور اصلی دارد که یکی آموزش اصول و فنون تغذیه است. محور دوم بر پروژه های درآمدزایی و اشتغال زایی در مناطق محروم تاکید دارد و تمرکز محور سوم هم بر اقدامات توسعه ای منطقه است که ذینفعان طرح باغ مانند جهاد کشاورزی، وزارت صمت، وزارت رفاه و... باید به آن ورود کنند.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت درباره استانهای ناامن غذایی به ایسنا، اظهار داشت: استان های ناامن غذایی شامل سیستان و بلوچستان، کهگیلویه و بویراحمد، خوزستان، هرمزگان، ایلام، کرمان، خراسان جنوبی و بوشهر هستند که دولت باید به سرعت اقداماتی انجام دهد. به دلیل افزایش بی رویه قیمت موادغذایی، نظارت جدی برای کنترل قیمت مواد غذایی بسیار مهم است؛ چونکه بررسی های ما می گوید مصرف برخی اقلام غذایی مانند گوشت و مرغ، لبنیات و حتی میوه ها به دنبال افزایش قیمت تا حدود ۴۰ درصد کاسته شده است و باید با قیمتی مناسب منابع پروتئینی در اختیار مردم باشد. یک راهکار، تخصیص یارانه به نهاده کشاورزی یا تولیدکننده است که در نهایت مواد غذایی ذکر شده با قیمت مناسب به دست مردم برسد.
ادامه مکمل یاری آهن و ویتامین D در مدارس طی امسال عبداللهی تصریح کرد: در سیستم شبکه بهداشتی به جز بحث آموزش، مکمل یاری مجانی ریزمغذی ها را دنبال می نماییم که مادران آبستن و کودکان زیر دو سال زیر پوشش هستند و حتی مکمل یاری مدارس را داریم که سال جاری تاکید کردیم چه مدارس حضوری باشد و چه غیرحضوری، مکمل یاری هفتگی آهن برای دختران برای جلوگیری از کم خونی و مکمل یاری ماهانه ویتامین D انجام شود؛ چون در شرایط کرونا کمبود ویتامین D و آهن سیستم ایمنی را تضعیف کرده و مقاومت بدن را می کاهد.
وی علت بحران امنیت غذایی در کشور را وابسته به چند عامل دانست و اظهار نمود: بعد از کرونا عده ای بیکار شدند و درآمدشان را از دست دادند. همینطور به علت خشکسالی و منابع آب محدود، کشاورزی و تولید تحت تأثیر قرار گرفت و به دنبال عرضه کمتر و تقاضای بیشتر، قیمت ها افزایش پیدا کرد. از طرفی از نقش تحریم ها هم نمی توان غافل شد.
وضعیت کمبود ۴ ریزمغذی مهم در کشور عبداللهی در مورد وضعیت کمبود ریزمغذی ها هم بیان نمود: بر مبنای آخرین مطالعات وزارت بهداشت در سال ۱۳۹۲ کمبود چهار ریزمغذی شایع تر است که شامل کمبود ویتامین D، ویتامین A، آهن و روی است. سال جاری درصورت تأمین منابع این مطالعه را تکرار خواهیم کرد تا آخرین وضعیت کمبود ریزمغذی ها را متوجه شویم چون فکر می نماییم با عنایت به توضیحات ذکر شده وضعیت این کمبودها بدتر شود.
ایشان در ادامه صحبت هایش به عوارض و مضرات چاقی هم اشاره نمود و اظهار داشت: الگوی غذایی نامناسب، مصرف بی رویه فست فودها، مصرف زیاد قند، نمک و چربی و همینطور مصرف کم سبزی و میوه و تحرک بدنی ناکافی از علل مهم اضافه وزن و چاقی و بیماری های غیرواگیر در کشور است. اضافه وزن و چاقی در کودکان و نوجوانان کشور روند افزایشی را طی می کند. چاقی شکمی در حدود ۲۰ درصد کودکان و نوجوانان هفت تا ۱۸ سال کشور گزارش شده است. این در شرایطی است که استمرار چاقی کودکی و نوجوانی در دوران بزرگسالی شانس مبتلا شدن به بیماری های غیر واگیر را زیاد می کند. از جانب دیگر حدود ۶۰ درصد افراد بالای ۱۸ سال کشور با اضافه وزن و چاقی مواجه اند.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در انتها صحبت هایش با خبرنگار ایسنا، تصریح کرد: گرانی منابع اصلی غذایی پروتئینی و ریزمغذی ها، مردم و اقشار کم درآمد را به سمت مصرف بیشتر نان و برنج و نشاسته ای که ارزان تر و فاقد ارزش غذایی کافی است، سوق داده تا تنها شکم شان سیر شود و سیری سلولی برایشان اتفاق نمی افتد. در چنین شرایطی چاقی ناشی از فقر رخ می دهد که خود نوعی سوءتغذیه به حساب می آید. این درحالیست که کاهش تحرک مردم به دنبال کرونا عاملی مضاعف برای افزایش چاقی است که خود عامل خطر مبتلا شدن به دیابت، بیماری های قلبی و عروقی و سرطان هم است.



1400/07/24
13:33:21
5.0 / 5
266
تگهای خبر: آموزش , امداد , بهداشت , بیماری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۲
آزمایشگاه رادین