اورژانس فقط یک سازمان امدادی نیست

اورژانس فقط یک سازمان امدادی نیست

آزمایشگاه رادین: هر سال بهار و تابستان با موجی از مسمومیت های اتفاقی ناشی از مصرف خوراکی قارچ های سمی روبرو هستیم؛ برمبنای آمار وزارت بهداشت، از سال 1397 تا نیمه نخست سال 1400، بیش از پنج هزار مورد مسمومیت به سبب مصرف قارچ های سمی گزارش شده اما مسئولان اورژانس در این زمینه سفارش هایی دارند.


همواره صدای آمبولانس و دیگر خودورهای امدادی دلهره آور است؛ تصور می شود تکنسین های اورژانس می خواهند بر بالین بیماری در خانه یا خیابان بروند تا آنها را از مرگ نجات دهند؛ می خواهند تا فردی که گرفتار سکته شده را احیا کنند یا فردی که در خیابان تصادف کرده و گرفتار مصدومیت شده را از خودرو مچاله شده بیرون بکشند اما این تمام وظایف سازمان اورژانس کشور نیست؛ یکی از وظایف مهم این سازمان امدادی آموزش همگانی شهروندان است که به اعتقاد مسئولان مهم تر از عملیات های مربوط به حوادث و فوریت های پزشکی است.
واقعیت این است اگر خیلی از افراد با مفاهیم و موضوعات اورژانس آشنا بودند، چه بسیار خطرها یا حوادث که حتی بروز هم پیدا نمی کرد یا اتفاق نمی افتاد که نیاز به فوریت های امدادی باشد.
در این گزارش به برخی اقدامات آموزش عمومی اورژانس کشور پرداخته شده تا از زاویه دیگری خدمات این سازمان امدادی معرفی شود. یکی از خدمات اورژانس، مربوط به هفته های اختتام سال است که نمود و بروز بیشتری دارد و همیشه هشدارهایی از طرف نهادهای امدادی برای برگزاری چهارشنبه آخر سال ارائه می شود اما به یاد داریم که در سالهای قبل، هفته های منتهی به انتها سال و البته چهارشنبه سوری، گاه شهرها شباهت زیادی به میادین جنگی پیدا می کنند و کودکان و نوجوانان بسیاری در تدارک خطر برمی آیند و از روزها قبل مبادرت به خریداری مواد محترقه و ساختن نارنجک های دست ساز می کنند تاجایی که جان خود و اطرافیان را بازیچه قرار می دهند؛ در آن روزها آمار فوت شدگان و مصدومان بسیار بالا می رود اما با آموزش هایی که سازمان های مختلف به کودکان و نوجوانان در مدارس و رسانه ها می دهند، خوشبختانه شاهد کاهش آمار لطمه ها در سالهای اخیر بودیم.
همچنین موضوع دیگر برمبنای آمار به دست آمده از دانشگاه های علوم پزشکی کشور، مراجعه به بیمارستان در اثر مسمومیت با قارچ های خودرو و سمی است که در سال ۱۳۹۶، بیش از ۱۵۴۰ مورد گزارش شده است. این آمار از سال ۱۳۹۷ تا ۱۳۹۹ به ترتیب بیش از ۱۷۲۶ نفر، ۳۶۵ نفر و ۷۲۲ نفر بوده و در نیمه نخست سال ۱۴۰۰ تعداد ۸۲۸ مورد مراجعه به بیمارستان بر اثر مسمومیت گزارش شده است که نشان دهنده تعداد بالای قربانیان و شایع بودن این نوع مسمومیت در کشور است.




«حسن نوری» معاون آموزش سازمان اورژانس کشور در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به علاقه مندان خوردن قارچ در طبیعت سفارش هایی کرد و در مورد ضرورت آموزش های اورژانس به مردم اظهار داشت: برای جلوگیری از وقوع وضعیت فوریت های پزشکی به آموزش همگانی نیازمندیم.
وی با اعلان اینکه اورژانس با حوادث مختلفی همچون فصلی و غیرفصلی درگیر است، اظهار داشت: حوادث ترافیکی و جاده ای همیشه در طول سال اتفاق می افتد و مختص فصل خاصی نیست اما آموزش، نقش حیاتی در کاهش آمار تلفات و لطمه ها دارد؛ هرچند مسائلی دیگری مانند استاندارد بودن جاده و خودور نیز بسیار موثر است.
نوری درباره حوادث فصلی که اورژانس با آن درگیر است، اظهارداشت: در فصل زمستان با مسمومیت با منو اکسید کربن و در فصل های بهار و تابستان با مسمومیت هایی گوارشی و غذایی مواجه هستیم که آموزش در کاهش آنها نیز موثر است.
در شهرها و مناطق مختلف قارچ های مختلفی رویده می شود و تمایز قارچ سمی و غیر سمی ممکن نیست؛ تنها راه تشخیص قارچ و گیاهان سالم، خریداری قارچ های پرورشی و شرکتی است. خانواده در صورت حضور کودکان در مکان هایی که قارچ روییده، آنها را از این گیاه خوراکی دور نگه دارند یا قارچ را از زمین خارج کنند تا کودک به آن دسترسی نداشته باشد.
نوری علایم مسمومیت با قارچ سمی را دو شکل اعلام نمود و اضافه کرد: در یک نوع از مسمومیت، فرد با علائمی مانند تهوع، سردرد، سرگیجه پس از حدود ۲ و ۳ ساعت بعد از مصرف مواجه می شود که باید هرچه سریعتر به مراکز درمانی مراجعه کند؛ در این نوع مسمومیت احتمال مرگ و میر زیاد نیست اما در نوع دیگر مسمومیت که فرد پس از چهار ساعت، گرفتار نشانه های مسمومیت همچون مشکلات گوارشی و درگیری های کبدی و احساس گرمای شدید، کاهش تنفس و اختلال هوشیاری می شود، احتمال مرگ بیشتر است.
بهترین راه بهبودی از لطمه قارچ سمی، استفراغ در عرض نیم ساعت بعد از مصرف
معاون آموزش سازمان اورژانس کشور از مردم خواست در صورت مواجه با این علایم هرچه سریعتر به نخستین مراکز درمانی مراجعه کنند و اقدامات درمانی را از طرف پزشک دریافت و در بعضی موارد به مراکز تخصصی مسمومیت اعزام شوند.
نوری درباره مواردی که می تواند به درمان افراد گرفتار مسمومیت با قارچ کمک نماید، اظهار داشت: اگر این فرد در کمتر از نیم ساعت بعد از مصرف قارچ سمی، استفراغ کند و این مواد از معده اش بیرون رود بسیار عالی است؛ اما تحریک فرد که هوشیاری کافی ندارد یا خوراندن موادی مانند مایع ظرفشویی به فرد برای استفراغ بسیار خطرناکست برای اینکه امکان ورود این مواد به ریه و خفگی بیمار وجود دارد.
وی مصرف محلول ۵۰ سی. سی ذغال فعال که در مراکز درمانی و خانه های بهداشت بطور معمول وجود دارد را برای کاهش اثرات قارچ سمی و برخی گیاهان مفید ارزیابی کرد و اظهار داشت: البته این درمان نیز درباره افرادی است که دارای هوشیاری کامل هستند.
پختن و سرخ کردن سم قارچ را از بین نمی برد
معاون آموزش سازمان اورژانس کشور خطاب به مردم خواست هنگام حضور در طبیعت از کندن و مصرف هر نوع قارچ به شدت اجتناب کنند.
وی اشاره کرد: پختن و سرخ کردن قارچ سمی به هیچ عنوان سم آنرا بین نمی برد همین طور باید قارچ های کارخانه ای را نیز در کوتاه مدت مصرف کرد چون ممکنست در مدت طولانی، مواد سمی روی قارچ های پرورشی اضافه و سبب مسمومیت فرد شود.
نوری شستن کامل قارچ پرورشی را مهم دانست و اظهار داشت: قارچ های کارخانه ای بعد از خرید باید بطور کامل و صحیح شسته و تمیز شود برای اینکه ممکنست بقایای آثار سموم شیمیایی که در هنگام پرورش به آنها زده شده هنوز روی قارچ ها مانده باشد.
وی با تاکید مجدد بر این که از وظایف سازمانی اورژانس، آموزش همگانی است، اضافه کرد: این اقدام نیازمند امکاناتی است که با اهمیت ترین آن همکاری رسانه ها است؛ رسانه ها می توانند به انتشار و ترویج آموزش ها کمک زیادی کنند.
ضرورت تجمیع آموزش های اولیه ازطریق یک سازمان
نوری یکی از ضرورت های آموزش های همگانی را تجمیع شدن این نوع آموزش ها دانست و اظهار داشت: حالا نهادهای مختلفی همچون پلیس، هلال احمر، اورژانس، آموزش و پرورش مبادرت به آموزش های امدادی می کنند؛ در صورتیکه در خیلی از کشورها همه نهادها با هم و بصورت یکپارچه به آموزش می پردازند که نتیجه مطلوب هم گرفته اند و البته موضوع مهمی که باید به آن توجه بیشتری شود، این است که آموزش کمک های اولیه برای جلوگیری از حوادث و بیماریها تاثیرگذارتر از درمان است.
اگر فردی که گرفتار سکته مغزی شده در عرض سه و نیم ساعت، کارهای اولیه درمانی مانند آزمایش، سیتی اسکن و تزریق دارو برای او صورت گیرد به احتمال ۶۰ درصد بهبود می یابد؛ در غیر این صورت اقامات درمانی برای فرد نتایج مطلوبی نخواهد داشت و به احتمال زیاد در تمام طول عمر فلج می شود بدین سبب آموزش امدادی می تواند هم از بروز سکته مغزی و هم در صورت وقوع سکته مراحل درمانی را بهتر پیش برد. اگر زمان از دست برود درمان نیز دیگر تاثیر زیادی ندارد.
همه تکنسین های اورژانس تحصیلات دانشگاهی دارند
نوری در مورد دانش علمی و دانشگاهی تکنسین های اورژانس اظهار داشت: عمده نیروهای اعزامی اورژانس که به بالین بیمار اعزام می شوند کارشناس یا کارشناسان ارشد رشته های پرستاری، هوش بری و فوریت های پزشکی هستند.
معاون آموزش سازمان اورژانس کشور درباره به روز شدن محتوای آموزش های اورژانس اضافه کرد: محتوای آموزشی در سازمان اورژانس به روز است و به مردم و تکنسین ها آموزش داده می شود. کاهش لطمه های ناشی از چهارشنبه سوری در بین مردم از نتایج برنامه های آموزشی اورژانس است؛ در سالهای قبل مسئولان اورژانس در محیط های عمومی حضور پیدا کرده و مبادرت به آگاهی بخشی و آموزش درباره خاطرات ناشی از استفاده از مواد منفجره کردند؛ قسمتی از کاهش تلفات این سال ها ناشی از آموزش های عمومی بوده است.


حضور پزشکان زن در اورژانس کشور از دو دهه پیش
وی با اشاره به حضور بانوان از دهه هشتاد در اورژانس کشور اظهار داشت: در سالهای پیش، خانم های پزشک در آمبولانس ها حضور داشتند و در بعضی از عملیات ها حضور بانوان مرسوم بود اما این طرح ادامه پیدا نکرد البته در سالهای اخیر باردیگر حضور بانوان پرستار در عملیات های اورژانس از سر گرفته شد.
معاون آموزش سازمان اورژانس کشور با اعلان اینکه در چهار منطقه اصلی تهران و برخی شهرهای دیگر تکنسین های زن به عملیات ها اعزام می شوند، اضافه کرد: حالا به سبب کم بودن این افراد، عمدتاً به عملیات هایی که بیماران بانو هستند، اعزام می شوند.
وی یکی دیگر از سیاست های سازمان اورژانس را به کارگیری بانوان پرستار برای تریاژ تلفنی یا همان پاسخگوی اولیه تماس به اورژانس عنوان نمود و اظهار داشت: دقت عمل و حساسیت بانوان در این بخش بسیار مطلوب بوده است همین طور در بخش آموزش نیز از بانوان بهره گرفتیم و خوشبختانه آموزش های موفقی نیز ارائه شده است.



راضی کردن فرد برای نیانداختن نارنجکی که برای پرتاب درست کرده، غیرممکن است
نوری به ضرورت آموزش های امدادی در محیط هایی مانند مدارس اشاره نمود و اظهار داشت: پیش از کرونا، کلاس های آموزش بصورت حضوری در مدارس برگزار می شد و همکاران ما با حضور در مدارس و دانشگاه ها مبادرت به آموزش های اورژانس می کردند اما با همه گیری کرونا و غیر حضوری شدن مدارس، امکان آموزش های حضوری را نداشتیم.
وی با اعلان اینکه آموزش ها نیز باید در زمان مناسبی ارائه شود، اضافه کرد: بطورمثال نمی توان روز پیش از چهارشنبه سوری مبادرت به آموزش و نهی دانش آموزان از انجام کارهای خطرآفرین کرد برای اینکه در آن زمان، کودک یا نوجوان مبادرت به خریداری مواد محترقه کرده و اساسا از آن ماده محترقه استفاده می کند؛ بهتر است از یک ماه قبل این آموزش ها شروع شود تا فرد به سمت خرید این مواد نرود.
معاون آموزش سازمان اورژانس کشور، آموزش همگانی را از وظایف اصلی سازمان اورژانس در کنار اعزام آمبولانس اعلام نمود و اضافه کرد: در سالهای اخیر با کاهشی شدن آمار لطمه ها شاهد نتایج این آموزش ها بودیم و البته در سال های آتی نیز بیشتر نتایج مثبت این آموزش ها را شاهد خواهیم بود.


منبع:

5.0 / <5
806
1401/02/01
16:24:18
X
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۳
آزمایشگاه رادین