ژن تعیین کننده انتخاب مواد غذایی خاص است؟

ژن تعیین کننده انتخاب مواد غذایی خاص است؟

به گزارش آزمایشگاه رادین خراسان رضوی یافته های اولیه تحقیق جدید شامل بیشتر از ۶۰۰۰ بزرگسال نشان داد ژن های در رابطه با طعم امکان دارد در تعیین انتخاب های غذایی نقش داشته باشد و به نوبه خود بر سلامت قلبی متابولیک تأثیر بگذارند.



به گزارش نوروساینس، این یکی از نخستین تحقیقاتی است که به بررسی مبحث چگونگی ارتباط ژنتیک با ادراک هر پنج طعم شیرین، شور، ترش، تلخ و طعم خوشایند(لذیذ) با مصرف گروههای غذایی و عوامل خطرزای متابولیک قلبی می پردازد.

این یافته ها نشان داده است ژن هایی که ادراک طعم را تعیین می کند، امکان دارد هنگام ایجاد راهنمایی های تغذیه شخصی با هدف بهبود کیفیت رژیم غذایی و کاهش خطر بیماری های مزمن در رابطه با رژیم غذایی مانند چاقی، دیابت نوع ۲ و بیماری های قلبی عروقی در نظر گرفته شود.

دانشجوی دکترا، جولی ای. گرویس، از لابراتوار تغذیه قلب و عروق مرکز تحقیقات تغذیه انسانی روی پیری ژان مایر دپارتمان کشاورزی دانشگاه تافتس ایالات متحده آمریکا، اظهار داشت: می دانیم که طعم یکی از محرک های اساسی چیزی است که ما برای خوردن انتخاب می نماییم و به تبع آن محرک انتخاب کیفیت رژیم غذایی ماست.

گرویس اظهار داشت: در نظر گرفتن ادراک طعم می تواند با شناسایی عوامل انتخاب نامناسب مواد غذایی و کمک به افراد در یادگیری نحوه به حداقل رساندن تأثیر آن راهنمایی های تغذیه شخصی را کارآمدتر کند.

به عنوان مثال اگر افراد با درک طعم تلخ قوی تمایل کمتری به خوردن سبزیجات چلیپایی(یا صلیبی نظیر کلم پیچ، کلم بروکلی، کلم بروکسل یا فندقی و گل کلم) دارند، امکان دارد به آنان سفارش شود که ادویه های خاصی را اضافه یا انواع دیگری از سبزیجات را انتخاب کنند که بهتر با خصوصیت درک طعم آنان هماهنگ باشد.

وی بیان نمود: اغلب مردم شاید نمی دانند چرا انتخاب های غذایی خاصی انجام می دهند. این رویکرد می تواند برخی رهنمودها را فراهم آورد که به افراد امکان کنترل بیشتری می دهد.

اگرچه تحقیقات قبلی عوامل ژنتیکی در رابطه با سلیقه های فردی را در گروههای خاصی از افراد بررسی نموده اند اما این تحقیق جدید از این نظر منحصر به فرد شده که هر پنج سلیقه اصلی را در نمونه وسیعی از بزرگسالان آمریکایی بررسی نموده است. همینطور این اولین پژوهشی است که ارتباط تنوع ژنتیکی مسئول درک طعم با مصرف گروههای غذایی خاص و با عوامل خطرزای متابولیک قلبی را ارزیابی می نماید.

برای انجام این کار محققان از داده های در ارتباط با مطالعات قبلی در رابطه با ژنوم برای شناسایی تنوع ژنتیکی در رابطه با هر یک از پنج طعم اصلی استفاده کردند.

آنان از این اطلاعات برای توسعه معیار جدیدی به نام «امتیاز طعم چند ژنی» استفاده کردند که تخمین واحدی از تأثیر تجمعی خیلی از تنوع های ژنتیکی بر درک یک طعم خاص را عرضه می دهد.

به عنوان مثال امتیاز چشایی چند ژنی بالاتر برای طعم تلخی به این معناست که یک فرد استعداد ژنتیکی بالاتری برای درک طعم تلخی دارد.

محققان سپس نمرات چشایی چند ژنی، کیفیت رژیم غذایی و عوامل خطرزای متابولیک قلبی را برای ۶۲۳۰ بزرگسال در تحقیق قلب فرامینگهام تحلیل و بررسی کردند. عوامل خطرزا شامل دور کمر، فشار خون، گلوکز پلاسما، غلظت تری گلیسیرید و کلسترول HDL بود.

به طور کلی این تحلیل و بررسی ها ارتباط خاصی بین ژن های در رابطه با طعم با گروههای غذایی و عوامل خطرزای متابولیک قلبی را شناسایی کرد. داده ها نشان داد ژن های در ارتباط با طعم تلخ و طعم خوشایند امکان دارد با تاثیرگذاری بر انتخاب غذا نقش خاصی در کیفیت رژیم غذایی داشته باشد، در حالیکه به نظر می آید ژن های در ارتباط با طعم شیرینی برای سلامت متابولیک قلبی مهم تر است.

برای مثال محققان دریافتند شرکت کنندگان در تحقیق با امتیاز بالاتر طعم چند ژنی تلخ در مقایسه با شرکت کنندگانی که امتیاز طعم چند ژنی تلخ کمتری داشتند، به صورت تقریبی ۲ وعده کمتر غلات کامل در هفته می خوردند.

محققان همینطور مشاهده نمودند داشتن امتیاز بالاتر طعم چند ژنی خوشایند با خوردن سبزیجات کمتر، بخصوص سبزیجات قرمز و نارنجی، همراه و داشتن امتیاز بالاتر طعم چند ژنی شیرین هم با غلظت کمتر تری گلیسیرید مرتبط بود.

محققان اخطار می دهند یافته های این گروه خاص از بزرگسالان بطور حتم برای همه قابل تعمیم نیست.

گرویس اظهار داشت: با این وجود نتایج ما اهمیت توجه به طعم ها و گروههای غذایی مختلف را هنگام بررسی عوامل تعیین کننده رفتارهای غذایی نشان داده است.

وی اضافه کرد: در ادامه مهم می باشد که این یافته ها را در گروههای مختلف مردم تکرار نماییم تا بتوانیم تصویر بزرگتری را درک و چگونگی استفاده از این اطلاعات برای ایجاد سفارش های غذایی شخصی را بهتر تعیین نماییم.

گرویس مقرر است این یافته ها را به صورت آنلاین در نشست سالانه شاخص انجمن آمریکایی تغذیه که در ۱۴ تا ۱۶ ژوئن برگزار می شود، عرضه کند.





منبع:

1401/03/25
23:56:30
5.0 / 5
385
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۳
آزمایشگاه رادین