همه چیز در رابطه با بیماری سیاه زخم

همه چیز در رابطه با بیماری سیاه زخم

به گزارش آزمایشگاه رادین، سیاه زخم از باکتری به نام آنتراسیس باسیلوس که در خاک وجود دارد، ایجاد می شود. اگر این باکتری وارد بدن شود، فرد به بیماری سیاه زخم مبتلا می شود.



به گزارش آزمایشگاه رادین به نقل از ایسنا، بیماری سیاه زخم از باکتری به نام آنتراسیس باسیلوس ایجاد می شود. این باکتری سبب ایجاد اسپور می شود. اسپورها باکتری هایی هستند که در یک پوسته محافظ قرار دارند و می توانند برای مدت طولانی در خاک زندگی کنند، در واقع این باکتری در خاک وجود دارد. اگر این باکتری وارد بدن شود، فرد به بیماری سیاه زخم مبتلا می شود. به صورت طبیعی این باکتری ها در خاک وجود دارند و می توانند سال ها غیر فعال بمانند تا آن زمان که میزبان مورد نظر خویش را پیدا کنند و از راه آن به بدن میزبان وارد شوند. این بیماری در آمریکای مرکزی و جنوبی، آفریقای صحرای جنوبی، آسیای میانه و جنوب غربی آسیا، جنوب اروپا و اروپای شرقی و در کارائیب وجود داشته و درحال توسعه بود. در بیشتر مواقع انسان هایی که گوشت خام مصرف می کنند یا این که با حیوانات آلوده تماس دارند گرفتار این بیماری می شوند.

روش های انتقال سیاه زخم

انتقال سیاه زخم از راه راه های مختلفی اتفاق می افتد:

پوستی: از طریق تماس و دستکاری مواد آلوده دامی مانند پشم، پوست، گوشت، پودر استخوان خام و... منتقل می شود. میکروب از طریق خراش های کوچک پوست وارد بدن انسان می شود.

تنفسی: انتقال تنفسی توسط گرد و غبار آلوده یکی دیگر از طریق های انتقال است که البته به ندرت دیده می شود. این اتفاق بخصوص در کارخانه های پشم بافی و پشم شویی ممکنست رخ دهد.

گوارشی: انتقال از طریق خوراکی توسط گوشت خام یا نیم پز، شیر خام و غیره ممکنست رخ دهد. انتقال این بیماری از فرد به فرد بسیار نادر است.

علائم سیاه زخم یا آنتراکس

این میکروارگانیسم یکی از خطرناکترین زئونوزهای میکروبی است که از طریق جراحات جلدی هنگام تماس با دام یا فراورده های دامی آلوده مانند پوست، پشم یا لاشه یا این که از طریق تنفسی بر اثر استنشاق گردوغبار آلوده به اسپور سیاه زخم، منتقل می شود. در نوع پوستی که رایج ترین فرم این بیماری است، شروع عفونت، شبیه گزش حشرات بوده و با خارش و برآمدگی پوست هم راه است. اما طی یک تا دو روز به جراحات تاول گونه و سپس به زخم بدون درد با قطری در حدود یک تا سه سانتی متر و با مشخصه نکروز سیاه رنگ در مرکز زخم تبدیل می شود. بجا ماندن اثر زخم پس از بهبودی هم شایع است.

نوع تنفسی این بیماری ممکنست دارای علایمی شبیه آنفلوانزا بوده و در موارد پیشرفته به صورت پنومونی هموراژیک تظاهر کند که مرگ زا است. سیاه زخم گوارشی هم سه تا پنج روز بعد از مصرف گوشت خام یا نیمه پخته یا شیر خام با دردهای شکمی، تهوع، استفراغ، تب و اسهال شروع می شود که در این نوع مرگ و میر به میزان ۵۰ درصد برآورد می شود.

نحوه تشخیص سیاه زخم

کشت خون مثبت روش های تشخیصی آزمایشگاهی این بیماری هستند. تشخیص از راه تهیه نمونه از ضایعه پوستی و مایعات آلوده بدن و انجام رنگ آمیزی گرم یا کشت در محیط های مناسب امکان پذیر است و اگر از PCR استفاده نمائیم، میتوان وجود ۳ عدد اسپور در مایع آلوده را شناسایی کرد.

درمان بیماری

استفاده و شروع سریع درمان با آنتی بیوتیک های پنی سیلین، داکسی سیکلین و ترجیحا سیپروفلوکساسین، کمک کننده است. در آنتراکس تنفسی بعد از ظهور علایم بیماری، درمان حدودا بی نتیجه است. باسیل سیاه زخم به سبب خطرناک بودن در حملات بیوتروریسم کاربرد دارد.

روش های پیش گیری از بیماری سیاه زخم

استفاده از واکسیناسیون در افراد در معرض خطر، مصرف آنتی بیوتیک پنی سیلین، داکسی سیکلین و ترجیحا سیپروفلوکساسین به عنوان راه های پیش گیری از سیاه زخم عنوان می شوند. در ایران واکسن تنها برای دام ها استفاده می شود.

بنابر اعلام اداره بیماریهای قابل انتقال بین انسان و حیوانات مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، در صورتیکه لباس و وسایل به عامل سیاه زخم آلوده شود، باید آنها را سوزاند. بهترین راه پیشگیری، رعایت موازین بهداشت فردی در برخورد با فراورده های حیوانی مثل پشم، پوست و استخوان است. در ضمن در کارخانه هایی که از این فراورده ها در تولید مایحتاج انسانی استفاده می نمایند حتما لازم است موازین بهداشتی را به صورت کامل رعایت نمایند.





منبع:

1401/08/19
11:30:43
5.0 / 5
590
تگهای خبر: آنفلوانزا , باكتری , بهداشت , بیماری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۳
آزمایشگاه رادین