هشدار سازمان جهانی بهداشت در مورد شیرین کننده مصنوعی در نوشابه های رژیمی

هشدار سازمان جهانی بهداشت در مورد شیرین کننده مصنوعی در نوشابه های رژیمی

آزمایشگاه رادین: به گزارش آزمایشگاه رادین، خبرگزاری رویترز می گوید: آژانس بین المللی تحقیقات سرطان وابسته به سازمان جهانی بهداشت (WHO) در گزارش ماه آتی خود، یک شیرین کننده مصنوعی موسوم به «آسپارتام» را در لیست مواد «احتمالا سرطان زا» قرار خواهد داد.


به گزارش آزمایشگاه رادین به نقل از یورونیوز، بالاترین مرجع بهداشتی جهان وابسته به سازمان ملل مقرر است تصمیم خودرا درباب شیرین کننده مصنوعی «آسپارتام» روز ۱۴ ماه ژوئیه بصورت رسمی اعلام نماید.
آسپارتام که یکی از رایج ترین شیرین کننده های مصنوعی جهان به حساب می آید، عمدتاً در نوشابه های رژیمی کوکاکولا، پپسی و همین طور دیگر محصولات خوراکی نظیر برخی آدامس ها کاربرد دارد.
مطابق گزارش منابع آگاه، تصمیم برای معرفی این ماده به عنوان «احتمالا سرطان زا برای انسان» در نشست ماه ژوئن کارشناسان خارجی آژانس بین المللی تحقیقات سرطان وابسته به سازمان جهانی بهداشت گرفته شده است.
این کمیته بررسی می کند که آیا ماده ای می تواند یک خطر بالقوه محسوب شود یا نه، اما درباره ی این که فرد چه مقدار از یک محصول را می تواند با خیال آسوده مصرف کند اظهارنظری نمی کند.
با اینحال تصمیمات مشابه توسط این نهاد، قبل تر در مواردی موجب ایجاد نگرانی در بین مصرف کنندگان و شکایت های متعاقب قضایی شده است.
در سال ۱۹۸۱ این نهاد مصرف محدود آسپارتام را مجاز اعلام نموده بود. بنابر این دستورالعمل، یک فرد بالغ با وزن متوسط ۶۰ کیلوگرم باید روزانه بین ۱۲ تا ۳۶ قوطی نوشابه رژیمی بنوشد (بسته به مقدار آسپارتام موجود در نوشیدنی) تا در معرض خطر سرطان قرار گیرد.
سازمان های ناظر در عرصه سلامت در ایالات متحده و اروپا برای سال ها همین دستورالعمل را قابل اجرا می دانستند.
سخنگوی آژانس تحقیقات سرطان سازمان جهانی بهداشت گفته است تصمیم تازه نخستین گام اساسی برای درک سرطان زایی این ماده است. او اضافه کرد که وظیفه کمیته مواد افزودنی این نهاد ارزیابی خطر است تا احتمال بروز یک نوع لطمه (مانند سرطان) در صورت قرار گرفتن در معرض آن مشخص شود.
این درحالیست که ناظران می گویند تصمیم اخیر می تواند سبب سردرگمی در بین تولیدکنندگان مواد خوراکی شود، چونکه احکام این نهاد بطور معمول تاثیر به سزایی بر بازارهای مواد غذایی دارند.
قبل تر یک تصمیم این نهاد درباره ی «احتمالا سرطان زا» خواندن علف کش «گلایفوسیت» بحث های فراوانی را برانگیخت و به رغم این که نهادهایی نظیر سازمان ایمنی غذای اروپا آنرا به چالش کشیدند، شرکت های سازنده را گرفتار مشکل کرد.
برای مثال شرکت بایر آلمان که چنین علف کشی را تولید می کرد، در سال ۲۰۲۱ مجبور شد به مشتریانی که علت سرطان خودرا استفاده از محصول این شرکت عنوان کرده بودند خسارت بدهد.
آژانس بین المللی تحقیقات سرطان نیز به علت به صدا درآوردن زنگ خطر بی مورد مقابل استفاده از موادی که مصرفشان اجتناب ناپذیر است، با انتقاد روبه رو شده است.
این سازمان از چهار سطح مختلف طبقه بندی شامل «سرطان زا، احتمالاً سرطان زا، بالقوه سرطان زا و غیرقابل طبقه بندی» استفاده می نماید. قبل تر نیز اقدامات دیگر این سازمان همچون قرار دادن گوشت قرمز در رده «بالقوه سرطان زا» و تلفن های همراه در طبقه «احتمالا سرطان زا» بحث برانگیز شده بود.
هرچند فرانسیس هانت وود، دبیرکل انجمن بین المللی شیرین کننده ها و یکی از منتقدان این تصمیم در واکنش به این خبر مدعی شد: آژانس بین المللی تحقیقات سرطان یک سازمان ایمنی غذایی نیست. بررسی آنها در مورد آسپارتام از نظر علمی جامع محسوب نمی شود و تصمیمات آن برمبنای تحقیقات به شدت بی اعتبار گرفته شده است.
آسپارتام در سالهای گذشته به صورت گسترده مورد مطالعه قرار گرفته است.
در سال ۲۰۲۲ میلادی یک مطالعه ای در فرانسه روی ۱۰۰ هزار بزرگسال نشان داد افرادی که مقادیر بیشتری از شیرین کننده های مصنوعی همچون آسپارتام مصرف می کنند، کمی بیشتر در معرض خطر مبتلاشدن به سرطان هستند.
هرچند این مطالعه نتوانست ثابت کند که آسپارتام موجب افزایش ریسک سرطان می شود.
آژانس بین المللی تحقیقات سرطان گفته است جهت بررسی ماه ژوئن خود ۱۳۰۰ مطالعه را ارزیابی کرده است.




منبع:

1402/04/10
10:56:33
5.0 / 5
387
تگهای خبر: بهداشت , سرطان , سلامت , محصولات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۳
آزمایشگاه رادین