فوق تخصص طب نوزادان در گفت وگو با آزمایشگاه رادین سمنان؛
پزشکی که دغدغه کودکان و جامعه دارد
به گزارش آزمایشگاه رادین، هَم وغمش کودکان هستند و با تداوم نفس نوزادان نفس می گیرد. از مسائل و دغدغه های اجتماعی هم غافل نیست. آرزو می کند با پیشرفت علم، دستگاهی اختراع شود که نوزادان وقت رگ گیری برای تزریق آمپول درد نکشند. همنشینی با ابن سینا یکی از رویاهای او برای ملاقات با چهره ای از دل تاریخ ایران زمین است.
به گزارش آزمایشگاه رادین به نقل از ایرنا، پزشک معتمد، خوش نام و فعال اجتماعی است که در سمنان محبوب خانواده هاست. کمتر شهروندی در سمنان پیدا می شود که او را نشناسد، به ادب، اخلاق و مهارت در کار شهره است.
دکتر نوید دانایی متخصص اطفال و فوق تخصص نوزدان نعمتی برای کشور و استان سمنان در حوزه سلامت کودکان بحساب می آید. شب و روز برایش فرقی ندارد. در طول ۲۴ ساعت کمتر از چندساعت را به خواب اختصاص می دهد و مدام در تکاپو برای سلامت کودکان است. دغدغه اجتماعی هم دارد، اعتقاد دارد نباید به مسائل اطراف خود بی تفاوت بود، برای تحول، توسعه و پیشرفت باید همه دست در دست هم نقش آفرین باشند.
زندگی را به دوران قبل از کرونا و پساکرونا تقسیم می کند و بر این باور است که درسهای کرونا به درستی نگاشته نشده است. باید از کرونا درس گرفت و همواره با پیشبینی مسایل، آماده به کار و اقدام باشیم، بحران ها نشات گرفته از ناآگاهی هستند.
محبوبیت و تسلط بر کار دکتر دانایی بهانه ای شد برای گپ و گفت خبرگزاری جمهوری اسلامی(ایرنا) مرکز سمنان با این پزشک و پدر مهربان و پرکار که کلامش بی لبخند و بی احساس بر لب جاری نمی شود.
ایرنا: خودتان را معرفی کنید؟
نوید دانایی متولد سال ۱۳۵۴ هستم.
ایرنا: چگونه وارد حرفه پزشکی شدید؟
دایی ام پزشک متخصص اطفال بود و من از همان زمان با این رشته پزشکی آشنا و به آن علاقه مند شدم.
روزی چند ساعت برای قبولی در آزمون سراسری درس خواندید؟
دست کم ۱۰ ساعت از شبانه روز مشغول درس خواندن بودم.
روزی چند ساعت به استراحت و خواب اختصاص می دادید؟
بیشتر ساعتهای روز بیدارم، کم خواب بودم و به طبع، بیشتر مشغول درس خواندن بودم.
چه سالی وارد دانشگاه شدید؟
همیشه آدم کنجکاوی بودم، سال ۱۳۷۳ با قبولی در رشته پرشکی در دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان سمنان وارد این عرصه و سال ۱۳۸۰ دانش آموخته پزشکی عمومی شدم. سال ۱۳۸۴ دوره تخصص اطفال را در همین دانشگاه ادامه دادم و سال ۱۳۸۷ دانش آموخته شدم. سال ۱۳۹۰ تصمیم به گذراندن دوره فوق تخصص نوزادان گرفتم و همچنان مشغول طبابت هستم.
ایرنا: سابقه کار اجرایی هم دارید؟
سال ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۰ رئیس بیمارستان امیرالمومنین(ع) سمنان و از سال ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۷ معاون آموزشی و سال ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۰ رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان بودم. بعد از آن زمان تاکنون مشغول طبابت هستم.
ایرنا: علاقمند به فعالیت در زمینه سیاست هستید؟
(کمی سکوت کرد) تا امروز هیچگاه به این مورد فکر نکردم، علاقمند به فعالیت اجتماعی هستم، اما به فعالیت سیاسی علاقه ندارم.
معتقدم فردی که فعالیت اجتماعی دارد، باید فعالیت سیاسی هم داشته باشد، اما می شود بعنوان فعال اجتماعی برای ایجاد تحول اجتماعی کوشش کرد بدون آن که وارد عرصه سیاست شد.
اما در مجموع نمی توان گفت فعالیت اجتماعی از عرصه سیاست جداست.
ایرنا: پس بیشتر دغدغه مسائل اجتماعی دارید؟
اگر قرار باشد در جامعه تحرک ایجاد نماییم، نمی شود به مسائل اجتماعی بی تفاوت بود.
تخصصی در زمینه موسیقی، نقاشی و ورزش ندارم، اما علاقمند به مسائل اجتماعی هستم.
ایرنا: دغدغه مندی اجتماعی ژنی است یا اکتسابی؟
هردو اثرگذار می باشد، پدرم فرهنگی بود و به مسائل اطراف بی تفاوت نبود. در رابطه با دردها و مشکلات جامعه در خانه حرف می زد و نگذاشت تک بعدی بزرگ شوم.
دوره دبیرستان حس دغدغه مندی اجتماعی و احساس مسولیت اجتماعی را در من تقویت کرد، معلمانم به من یاد دادند تا بی تفاوت نباشم.
هیچ وقت نتوانستم خویش را از جامعه جدا ببینم، چون که عوامل اجتماعی بر سلامت اجتماع و زندگی فردی موثر است.
ایرنا: اوقات فراغت چه کاری انجام می دهید؟
فشار کاری ام زیاد است، اوقات فراغت آنچنانی ندارم، کار با کودکان برایم جذاب است و تفریحم به حساب می آید.
ایرنا: خانواده با مشغله کاری شما کنار آمده اند؟
بله، همسرم جلوتر از من است، گاهی ساعت ۲ شب به من پیام می دهد، یک مریضی برای ویزیت پیش شما می آید. می گویم ۲ نصف شب است. می گوید: حالا این مریض را هم ببین چه می شود.
به دلیل فشار کاری، زحمات خانه با همسرم است، اما گلایه نمی کند کنار آمده است.
اما دخترم گلایه می کند حرفش درست است، مطمئن هستم من را نمی بخشد، امیدوارم من را درک کند.
دخترم به دنیا آمد مسئول بودم. حالا هم ساعتهای طولانی مشغول طبابت هستم. گاهی پیش آمده است که سفر بودیم مجبور شدیم برگردیم، وسط پارک و تفریح به خاطر رجوع بیمار برگشتیم و دخترم خیلی ناراحت شد.
ایرنا: دخترتان دوست دارد پزشک شود؟
خیر، نمی خواهد دکتر شود، می گوید می خواهد معلم شود. در جواب پرسش یکی از بستگان که چرا همچون پدر و مادرت پزشک نمی شوی، می اظهار داشت: از زندگی پدر و مادرم عبرت گرفتم.
ایرنا: چه چیزی شما را خوشحال می کند؟
وقتی نوزاد یک کیلوگرمی درمان می شود و الان تبدیل به نوجوان شده است، او را می بینم برایم لذت بخش، آرامش بخش، خوشحال کننده و بزرگترین شادی برای من است.
ایرنا: برای گذران اوقات فراغت و خستگی دوست دارید کجا بروید؟
هر وقت از لحاظ روحی کم می آورم به زیارت می روم، اگر بین دریا و زیارت یکی از انتخاب کنم، زیارت اولویت نخستم است.
ایرنا: سفر را دوست دارید؟
یکی از علاقه مندی هایم بازدید از مکانهای دیدنی ایران است، بیشتر شهر های ایران را رفته ام.
ایرنا: نظر شما در رابطه با کرونا چیست؟
کرونا با همه بدی هایی که داشت عامل تحول های مثبت و منفی در زندگی ام شد. کرونا نشان داد هر فرد قطعه ای از اجتماع است که اگر نتواند کار خویش را به درستی انجام دهد، کل جامعه گرفتار مشکل می شود.
بعد از کرونا چه تغییری کردید؟
قبل از کرونا پزشک بودم که فقط مریض می دیدم، اما بعد از کرونا شیوع بیماری های واگیر را بر پایه داده های علمی و تحلیل ها پیشبینی و مطابق با آن برنامه ریزی می کنم.
به طور مثال متناسب با شیوع بیماری ها ویزیت شیرخواران و کودکان را اولویت بندی می کنم یا به داروخانه اعلام می کنم که در این محدوده زمانی احتیاج به این دارو وجود دارد.
ایرنا: آیا جامعه از کرونا درس گرفته است؟
آنچنان که باید از کرونا درس نگرفتیم، کرونا به ما یاد داد باید همیشه آماده باشیم و پیشبینی داشته باشیم تا در صورت بروز مشکل غافلگیر نشویم. چون پیشبینی نمی نماییم گرفتار بحران می شویم.
باید از حوادث درس بگیریم، باید درسهای کرونا را بنویسیم، درس ها در زمینه های مختلف اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و بهداشتی و درمانی. از کرونا باید نوشت تا استفاده شود، تجربه نگاری به درستی از کرونا انجام نشد.
ایرنا: واژه ای که از کرونا به ذهنتان می رسد؟
درس سلامت
ایرنا: اگر برگردید به عقب چه می کنید؟
مدیون تیم بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی سمنان هستم، محدود دانشگاه هایی بود که هیچ خروجی از دانشگاه در دوره کرونا نداشت، همه برای همراهی اعلام آمادگی می کردند.
معاونان آموزشی و پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی سمنان در دوره کرونا دست یاری دادند و یکی از آنان مرکز نگهداری بیماران کرونایی و دیگری لابراتوار تشخیص کرونا را راه اندازی نمود.
همه آنان کرونا گرفتند ولی خداروشکر خوب شدند قدردان زحمات همکارانم هستم.
ایرنا: خاطره ای از دوره کرونا دارید؟
یک روز با حجت الاسلام علی اکبر رشیدزاده مدیرکل بازرسی سمنان جهت بررسی بخش ها به بیمارستان کوثر رفتیم. یکی از پرستاران درحال گریه بود، رفتم جلو و علت را جویا شدم، می گفت از بقیه همکاران بپرسید. درحال گریه می گفت من نمی خواهم از این بخش نگهداری بیماران کرونایی بروم، اما آنان قرعه کشی کردند اسم من درآمد، من می خواهم بمانم کمک کنم.
(با تاملی مصمم ادامه داد) باید جانفشانی های کادر درمان در دوره کرونا مستندسازی شود، رشادت هایی که همچون هشت سال دفاع مقدس خالصانه و خاضعانه بود.
ایرنا: خاطره ای تلخی که خیلی شما را ناراحت کرده باشد به یاد دارید؟
کارم با نوزادان است و تلاشی که به نتیجه نرسد تلخ است. دل می سوزد، اما شاید مصلحت باشد.
آخرین خاطره تلخ برای چند وقت اخیر است که نوزاد ۵۰۰ گرمی پس از نازایی طولانی مدت به دنیا آمد اما هر چه من و دیگر همکاران تلاش کردیم، زنده نماند. خیلی دردناک و ناراحت کننده بود.
ایرنا: شیرینی کار خویش را در چه چیزی می بینید؟
هر نوزادی که با لطف خدا زنده می ماند شیرینی کار است.
کودکانی که کم کم بزرگ می شوند و تا روز گذشته پزشکشان بودم حالا فرزندانشان را پیش من می آورند نسل دوم را می بینم لذت می برم.
ایرنا: اگر بخواهید با یکی از شخصیت های تاریخی حرف بزنید کدامیک از شخصیت ها را انتخاب می کنید و چه می گویید؟
ابوعلی سینا. در شرایط سخت آن زمان، چنین دانشمند و عالِم بودن دشوار می باشد. به او می گفتم «دم شما گرم.»
ایرنا: دوست دارید چه چیزی اختراع کنید؟
دستگاهی که بچه ها وقت رگ گرفتن درد نکشند، بدون تزریق دارو وارد بدن کودک شود. برای سلامت ناچار به تجویز آمپول و تزریق هستیم.
ایرنا: حرکتی از کودکان ذهن شما را به خود مشغول کرده است؟
بله: تکالیف دخترم را در برنامه شاد می دیدم که یک پیام آمد. اول معنایش را نفهمیدم نوشته شده بود «خیلی دلم برای شما تنگ شده» بعد متوجه شدم، او همان نوزادی است که چند سال پیش با وزن یک کیلوگرم به دنیا آمد و الان که خواندن و نوشتن یادگرفته و هشت ساله است، اسمم را در برنامه شاد جست وجو کرده و این پیام را برایم فرستاده است.
مسافرانی از خراسان جنوبی بودند که مادر در راه سمنان زایمان کرد و چند ماه برای درمان زیر نظرم در سمنان بود.
ایرنا: چه چیزی به شما انرژی می دهد؟
برای من یک دنیا انرژی و انگیزه است وقتی که نوزاد ۶۰۰ گرمی در یکسالی به ۶ کیلوگرم می رسد، سه ماه بستری بود. به لطف خدا بزرگ شد، حرف می زند، راه می رود، دنیا غیر از این نیست.
ایرنا: در کنار کار پزشکی از کارهای فنی خانه سردر می آورید؟
به انجام کارهای فنی در اوقات فراغت علاقه مندم. پدرم معلم رشته حرفه وفن بود. سیم کشی، لوله کشی و تعمیر وسایل منزل را یادم داد.
ایرنا: کار نیمه تمامی دارید که اگر به گذشته برگردید انجام دهید؟
کار نکرده ای ندارم. هر کار خواستم با تلاش و کوشش به سر انجام رساندم.
ایرنا: خلقت خدا را چطور می بینید؟
خدا در زندگی ماست، گوشه گوشه بخش اِن آی سی یو(آی سی یوی نوزادان) رنگ خدایی دارد، راهی برای اثبات خدا نمی خواهم.
ایرنا: نظرتان در رابطه با پزشک اطفال در سه کلمه بگویید؟
ضامن سلامت آینده
ایرنا: پزشک اطفال چه تفاوتی با دیگر رشته های پزشکی دارد؟
رشته اطفال با دیگر رشته های پزشکی متفاوت می باشد. متخصص اطفال و فوق تخصص نوزادان در زمینه «یک هزار روز نخست زندگی» کار می کند و کوچکترین نقص عملکرد پزشک گریبانگیر کودک تا آخر عمر می شود و همراه او خواهد بود.
اگر ثانیه های نخست درست طی شود، تضمین کننده سلامت جسم، روان و فکر نسل آینده است. سلامت نسل آینده از عملکرد متخصصان اطفال می گذرد. امیدوارم خوب کار کرده باشم و کارم به ارتقاء کیفیت نسل آینده کمک نماید.
ایرنا: چه چیزی تضمین کننده سلامت جامعه است؟
به عنوان پزشک که در حوزه سلامت کار می کنم. فقط درمان آدم های مختلف جامعه تضمین کننده سلامت نسل آینده نیست و باید بعنوان فعال اجتماعی هم در رفع نقص ها کوشش کرد.
موضوعات مختلف موثر در ارتقاء سلامت باید به درستی به جامعه آموزش داده شود تا خروجی نسل آینده سالم باشد.
ایرنا: از رسانه ها چه درخواستی دارید؟
امیدوارم با کمک رسانه بتوانیم جامعه را آگاه تر نماییم، علم بیشتر منجر به زندگی بهتر و مرفع تر خواهد شد.
رسانه ها کمک کنند تا بچه ها و جوانان به خاک وطن علاقه مند شوند، عشق به آب و خاک باعث می شود تا فرد با تمام توان برای رفع مشکلات تلاش می کند.
اگر دست به دست هم دهیم و کنار هم باشیم مشکلات حل می شود.
ایرنا: نظر شما در رابطه با مهاجرت نخبگان چیست؟
مهاجرت ضربه و آسیب به جامعه و همه انسان هاست، هر مهاجرت در واقع مهاجرت یک مغز و یک ژن است. وجود آنان می تواند تحول کشور را رقم بزند.
منبع: آزمایشگاه رادین
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب