اقدامات قبل و پس از تزریق واكسن در سالمندان

اقدامات قبل و پس از تزریق واكسن در سالمندان

یک اپیدمیولوژیست و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران با اشاره به موارد منع مصرف واکسن کرونا، در عین حال درباره اقداماتی که سالمندان باید قبل و پس از تزریق واکسن کرونا انجام دهند، توضیح داد.


دکتر محسن شتی در گفت و گو با ایسنا، درباره اقدامات لازم برای سالمندان قبل و پس از واکسیناسیون، اظهار داشت: اولا باید توجه کرد که واکسیناسیون مقابل کووید-۱۹ در کشورهای مختلفی از دنیا انجام شده و در حال انجام می باشد. میلیون ها نفر واکسن تزریق کردند و دستورالعمل های مختلفی هم درباره آن وجود دارد. باید توجه کرد واکسیناسیون مقابل کووید-۱۹ مانند خود بیماری کووید-۱۹ با توجه به این که درباره اش شواهد علمی به کفایت وجود ندارد، ممکنست تغییر کند و شواهد جدیدی به دست آید. این فضایی است که وجود دارد و باید به آخرین مستندات و شواهد اعتماد نماییم.
واکسن زدن بهتر از واکسن نزدن است وی ادامه داد: بطور کلی تزریق واکسن، بهتر از واکسن نزدن است. تا حالا آنچه که شواهد علمی نشان می دهد، این است که عوارض واکسن وجود دارد، اما این عوارض خیلی کم است و عوارض شدید بسیار نادر است. البته عوارض خفیف شایع هستند و در همه واکسن ها عوارضی مانند درد محل تزریق، بدن درد، سردرد، کوفتگی، تب و لرز و سردرد و... بصورت خفیف دیده می شوند، اما این عوارض جدی نیستند و پس از ۲۴ تا ۴۸ ساعت برطرف می شوند. در عین حال عوارض جدی هم بصورت نادر گزارش شده و در حد یک نفر در هر ۲۰۰ هزار نفر بوده است. این عارضه ها بسیار نادرند و بواسطه آن افرادی که مشکلات خاص و حاد پزشکی دارند، مانند بدخیمی های سرطان، بیماران پیوندی و... باید با مشاوره متخصصین وارد هرگونه مداخله پزشکی شوند. اما سالمندانی که بطور معمول دارند زندگی شان را می کنند و حالا یک فشار خون، دیابت یا بیماریهای اینچنینی دارند و تحت درمانند، این ها نگرانی آنچنانی ندارند.
موارد منع تزریق واکسن کرونا شتی افزود: افردی که قبلا در مقابل دارو، غذا یا واکسن های دیگر گرفتار حساسیت یا آلرژی شدید شده اند، باید حواس شان باشد. بر این اساس شوک آنافیلاکسی و آلرژی شدید که فرد را به بیمارستان بکشاند، این افراد منع واکسیناسیون دارند. در عین حال بیمارانی که بیماریهای خاص، صعب العلاج و جدی دارند، با متخصصین شان مشورت کنند. سازمان غذا و دارو هم برای بیمارانی که داروهای خاصی مصرف می کنند، بیماریهای ویژه ای دارند و... دستورالعمل های خاصی داده است. البته این ها موارد منع تزریق نیستند، بلکه ممکنست احتیاطاتی لازم داشته باشند و باید مراعات کنند. بعنوان مثال پس از تزریق واکسن باید به مدت نیم ساعت تحت نظر باشند. حتی کسانی که آلرژی های خفیف دارند، منع تزریق واکسن کرونا ندارند. منع تزریق فقط برای افرادی است که سابقه شوک های آنافیلاکسی شدید و آلرژی های شدید به واکسن دیگری، غذا یا دارو دارند.
وی اظهار داشت: در عین حال افرادی که حالا بیماری حاد تب دار دارند؛ شامل کرونا یا هر بیماری حاد تب دار دیگری یا در روند حاد یک بیماری خاص وجود دارند، مثلا سکته قلبی یا مغزی کردند، با مشورت پزشکان معالج باید واکسیناسیون را انجام دهند که معمولا اجازه می دهند که روند حاد بیماری بگذرد و بعد واکسن را برایشان تزریق می کنند. همچنین افرادی که علایم کرونا داشته یا تست PCR مثبت دارند، حالا نباید واکسن بزنند و تزریق واکسن شان باید به تعویق افتد. البته این که گفته می شود افراد حتما باید تست PCR دهند و بعد واکسن تزریق کنند، هیچ جای دنیا چنین سفارش ای نمی گردد و هیچ کجای دنیا ابتدا از افراد تست PCR نمی گیرند که بعد واکسن بزنند. کشورهایی که میلیون ها تست انجام می شود هم چنین کاری صورت نمی گیرد.
شتی اظهار داشت: فردی علایم بیماری دارد سرفه می کند، بدن درد دارد، تب دارد و... به هر حال در وضعیت پاندمی کرونا و پیک بیماری ممکنست که کرونا باشد. فرد باید به پزشک مراجعه کند، تحت درمان قرار گیرد و اگر تشخیص کروناست تحت درمان کرونا و قرنطینه قرار گیرد. در عین حال تزریق واکسن را هم باید به تعویق اندازد.
وی افزود: افرادی که فشار خون یا دیابت کنترل شده دارند و الان دارو می خورند نیز منعی برای تزریق واکسن ندارند. اتفاقا سفارش می شود افرادی که بیماری زمینه ای دارند، واکسینه شوند. برای اینکه این افراد در معرض خطر کرونای شدید و بستری به سبب کرونا هستند و لازم است که حتما واکسن بزنند. به همین دلیل سالمندان باید در خط اول واکسیناسیون قرار گیرند. برای اینکه اینها افرادی هستند که به سبب مبتلاشدن به بیماریهای گوناگون زمینه ای، در صورت مبتلاشدن به کرونا گرفتار موارد شدید شده و ممکنست منجر به فوت باشد. در عین حال واکسن کرونا از مبتلاشدن به کرونا بصورت ۱۰۰ درصد جلوگیری نمی کند، اما با درصد بالایی جلوی موارد شدید، بستری و مرگ و میر را می گیرد و اتفاقا سفارش می شود که این افراد حتما واکسن تزریق کنند.
بعد از تزریق واکسن کرونا چه کنیم؟ وی درباره اقدامات لازم برای سالمندان پس از تزریق واکسن کرونا نیز اظهار داشت: باید استراحت کافی داشته باشند، مایعات فراوان مصرف کنند. ممکنست در ۲۴ تا ۴۸ ساعت اول علائمی داشته باشند. البته در سالمندان حتی علایم شبه آنفلوآنزا کمتر از افراد جوانتر است. تا حد امکان از داروی ضدالتهاب استفاده نشود، اگر خیلی اذیت بودند یک استامینوفن مصرف کنند. بطور کلی مصرف مایعات زیاد و استراحت کافی سفارش می شود.
شتی اظهار داشت: درباره واکسن آسترازنکا که نگرانی هایی بابت مشکلات انعقادی پس از تزریق این واکسن مطرح می شود، باید توجه کرد که این مشکلات انعقادی در حد سه تا چهار نفر در یک میلیون نفر است؛ یعنی شیوع و بروزش خیلی کم است و آن هم در روز چهار تا ۲۸ اتفاق می افتد. در عین حال گفته می شود اگر کسانی قبلا سابقه اختلال انعقادی داشتند، این ها باید با مشورت پزشک این واکسن را تزریق کنند و افرادی هم که واکسن آسترازنکا می زنند، از روز چهارم به بعد مراقب علایم اختلالات انعقادی باشند. البته این هم مشکلی ندارد و با آزمایش و مداخله بموقع مشکلی ندارد. یعنی بسیار نادر است و در عین حال قابل درمان است.
وی اشاره کرد: سفارش دنیا این است که بهترین واکسن برای فرد نخستین واکسنی است که به آن دسترسی پیدا می کند.



1400/02/27
10:05:51
5.0 / 5
1375
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۵
آزمایشگاه رادین